Въпроси за вегетарианството (част 2)
Когато се посочат всички ония доказателства от сравнителната анатомия, от които поразително ясно изпъква, че природата поставя човека в групата на плодоядните животни – висшите маймуни; когато се приведат и ония неизброими лабораторни експериментални изследвания на сравнителната физиология и биохимията, от които се вижда отровността на месото още като неупотребена храна и разрушителната и болестотворната сила на тая отровност по целия храносмилателен апарат и зъбите до правото черво, от трихинелозата – до подаграта и рака; когато се приведат още практическите, историческите и моралните доказателства против месоядството, слушателят обикновено задава въпроса:
– Всичко хубаво, което казвате, съгласни
сме, но кажете, като махнем месото, какво
ще ядем? Само с фасул живее ли се?
– Като се махне месото, не остава само
фасул, а толкова много неща за ядене, че
не можем ги изброи.
А при един случай един селянин отговорил
така: „Грях е да казвате, че няма какво
да се яде!
–
Ами маста? Благо,
блажнинка
– откъде ще вземем?
–
Никое животно не
приема от природата мазнини в отделен,
готов вид, както човек прави. Организмът
на всяко животно, включително и човешкият,
е нагоден сам да извлича необходимото
количество мазнини от приеманата храна.
Природата не прави такива разходи – да
предвижда специални разкоши за човека
в това отношение.
В зависимост от съставните химични
вещества на нашия организъм стои съставът
на храната, която трябва да приемем.
Тия съставни части са: белтъци (албумини,
азотисти вещества), въглехидрати,
мазнини, [минерални]
соли и вода. Те влизат и като основни
елементи на храната. Пропорцията трябва
да бъде следната: 60 г белтъци, 350-400 г
въглехидрати, 40-50 г мазнини, 20-30 г соли
– средна норма за 24 часа. Най-важно място
се дава на белтъците, понеже те дават
градивния материал на тъканите: растене
и възобновяване на похабените клетки.
Месото го ценят най-вече за това, че
съдържало много белтъци – средно 19%. Но
ако го сравним с яйцата, които съдържат
28% белтъци, сиренето – 27-32%, граха – 22%,
лещата – 25%, боба – 24%, соята (македонския
боб) – 37,5%, нахута – 22,65% и др. – ще видим
колко е неоснователно това, понеже
гореизброените продукти съдържат
по-голямо количество концентрирани
белтъци.
* Посочените числа може да не съвпадат напълно със съвременните изчисления на хранителните стойности за съответните храни (бел. ред.)
Ако разгледаме хлебните растения, ще
видим, че в тях се съдържат в идеално
съчетание основните хранителни ценности.
(Виж: горната таблица из „Нашата ежедневна
храна“ от д-р Ив. Тодоров).
Според
това в един килограм житен булгур ще
има приблизително: 120 г белтъци, 17,5 г
мазнини, 679,10 г въглехидрати и 19,70 соли;
а в един килограм черен житен хляб 75 г
белтъци, 5 г мазнини, 495 г въглехидрати
и 14 г соли. Без много сметки: ½ кг булгур,
прибавени към него малко орехи или
плодове, или един кг хляб със същата
добавка е предостатъчна храна в най-чист
вид на един човек за 24 часа. В тая храна
се включват и ония диференциално
най-малки химични придатъци – витамините,
– които особено много
се намират в люспите на зърното.
Черният (пълнозърнестият, с трици) хляб
трябва да влезе като основа в нашия
хранителен режим.
Затова прави са думите на д-р А. Хейг:
„Яж само хляб! Защото хлябът и житните растения са най-добрата и здрава храна.“
Още Епикур е казал:
„Като се храни човек с хляб и вода, може да съперничи по блаженство и Зевс.“
А
хората от нашия народ, когато се хранят,
казват: „Хайде да ядем хляб!“
Което значи, че те живеят главно с хляб
и него смятат за храна. И въпреки
невежеството, непосилния труд и др.
израждащи условия, с тая храна работният
(особено земеделският) народ е по-здрав
и жизнеспособен от най-угоените месояди.
Само чрез вегетарианската храна човек
няма да „копае своя гроб със зъбите
си.“
А
ако става
въпрос за „кулинарно изкуство“, и в
това отношение вегетарианската кухня
стои несравнимо
по-високо по разнообразие и чистота от
месоядската. Последната отдалеч се
познава по миризмата на мърша и рояка
мухи, с които човек се напредварва в
унищожение на разлагащите се трупове.
Илия Енчев
Из списание "Вегетариански преглед", (година III, април 1922 г., брой 8, стр. 129-130), орган на Българския вегетариански съюз – София
Коментари
Публикуване на коментар