Месо: нямаме нужда от него, просто сме пристрастени!


Замисляли ли сте се някога защо толкова много хора ядат месо? Научно е доказано, че е по-добре за здравето ни да приемаме белтъчини от растителни източници, отколкото от месото, макар че средният американец яде 200 паунда (90 кг) месо на година. Консумацията на месни и млечни продукти е свързана с редица здравни рискове включително рак, сърдечни заболявания, наднормено тегло и други. При все това американското правителство и много лекари подкрепят фалшивата идеология, че хората се нуждаят от определено количество месни и млечни продукти, за да поддържат добро здраве.

Ние сме изложени на корпоративна и правителствена пропаганда, която ни насърчава да консумираме месни и млечни продукти още от съвсем ранна възраст. Заблуждавани сме, че животинските продукти са полезни за нашето здраве и нужни за растежа на децата.

Вярвам, че свръхконсумацията на месо е пряк резултат от психологически нагласи. Това би обяснило защо хората имат проблем с приемането на екологичните и здравословни рискове, свързани с месната и млечната индустрии, и защо хората смятат отказването от животинските продукти както за психологическо, така и за физическо изтощение.

Как правителствата и корпорациите са създали пристрастеността ни към месото?

Съгласно пирамидата за здравословно хранене на Министерството на земеделието на САЩ трябва да ядете 2-3 порции мляко, кисело мляко и сирене, както и 2-3 порции месо, пилешко, риба, бобови, яйца и ядки на ден. Според Уолтър Уилет от катедрата по науки за храненето към Харвардския университет хората могат да бъдат съвсем здрави и без никаква консумация на млечни продукти. Обаче според препоръките на Министерството на земеделието на САЩ това е невярно, въпреки факта, че само 75% от хората в САЩ и само 25% от хората в света всъщност могат да усвояват правилно млякото. Къде се е прекъснала връзката между правителството и науката?

По време на Първата световна война американското правителство започнало да произвежда огромни количества консервирано мляко, за да може то да бъде транспортирано отвъд океана до войските, за да бъде преборено недохранването. След като свършила войната, търсенето на мляко рязко паднало и страната останала с достатъчно мляко, за да се изхрани цяла армия (буквално). Вместо да намали производството правителството решило, че е било инвестирало твърде много пари за разширяване на средствата за производство на мляко, за да ги изоставят, така че започнали да убеждават потребителите да купуват повече.

„Образоване за млякото“ станало стандартна практика в училищата, което впоследствие било доведено на национално равнище посредством рекламите като многомилионните кампании „Изпи ли си млякото?“. Министерството на земеделието на САЩ, същият управителен орган, който съставя препоръките за здравословно хранене, подпомага също и формирането на партньорства с ресторантите за създаването на менюта богати на млечни продукти. Гледайте това видео, което разглежда връзките на правителството с млечната индустрия.


Министерството на земеделието на САЩ има подобни взаимоотношения с месната индустрия, които са ясно изразени в пирамидата за здравословно хранене. Секцията с белтъчините само изрежда различни животински продукти и ядки, като напълно изпуска много растителни източници на белтъчини. Министерството има здрави връзки с много реклами и кампании, насърчаващи потребителите да купуват месо. Американското правителство изразходва 38 милиарда долара годишно за субсидии на месната и млечната индустрии, в сравнение със само 0,04% от тази сума за субсидиране на производителите на плодове и зеленчуци. Ако правителството не печелеше от продажбите на месни и млечни продукти, препоръчаният прием на животински продукти щеше да изглежда значително по-различно.

Защо не спираме пристрастеността?

Редица изследвания са доказали, че е пагубна за здравето ни, обаче животновъдната промишленост просперира. Вярвам, че това е, защото хората се затрудняват да свържат информациите, защото не ги свързват пряко със самите себе си. Можете да кажете на някого: „може да развиеш рак, ако ядеш този продукт“, но докато не получи диагнозата рак и не се почувства болен, той отказва да слуша.

В допълнение, смятам, че хората не свързват месото със самите животни, което е причинило увеличение на консумацията. Когато предците ни са убивали животни, това е било смятано за духовна жертва, нещо, което е било високо ценено и смятано за необходимо. Днес потребителите могат просто да си купят месо от магазина без да се налага да гледат как животното страда, за да вземат месото му, и то е абсолютно ненужно за оцеляването. Ако всеки сам трябваше да убива животните, не мисля, че много хора биха яли месо. Това дистанциране е ставало явно по време на множество социални експерименти на активисти за правата на животните. Ако ви кажат, че трябва да убивате животно всеки път, когато искате да ядете месо, бихте ли се съгласили да го правите?

Обсъждайки този въпрос, мнозина чувстват, че, тъй като месото е нормална част от живота им, не могат да го премахнат от диетата си. Това често става очевидно сред по-възрастните поколения, тъй като са яли животински продукти за по-голям период от време. 

Защо трябва да намалите приема си на месо?

Учени от Харвардския университет наскоро публикуваха проучване, което изследва връзката на животинските и растителните белтъчини със смъртността и причините за нея, както и с дълголетието. Учените са изследвали около 130 000 души в продължение на 36 години, наблюдавайки диетата им, начина им на живот, болестите и смъртността им. Проучването открило, че при преминаване от малко количество преработено червено месо към растителни белтъчини, участниците снишили риска от ранна смърт. Не само месото е проблемът: чрез заместване на яйцата с растителни протеини, учените открили 19% намаляване на риска от смърт. Дори само 10% повишаване на приема на месо било свързано с 2% по-висока смъртност и 8% по-висок риск от смърт вследствие на сърдечно-съдови заболявания.

В Харвард са изследвали рисковете вследствие на високо потребление на месо. Друго проучване на Харвардския университет открило, че дори редовното хранене с малки количества червено месо и, по-специално, преработено червено месо, било свързано с повишен риск от сърдечно заболяване, сърдечен удар и смърт вследствие на сърдечно-съдово заболяване или всяко друга причина по принцип.

Някои меса също са познати с това, че причиняват рак. Редица изследвания са доказали, че заместването на животински белтъчини с растителни алтернативи е не само по-здравословно за тялото, но и би обърнало вредните последици от яденето на месо. (източник)

Друго по-добре познато проучване е „Китайското проучване“, проведено от професора от Корнелския университет д-р Т. Колин Кембъл. В проучването Кембъл използвал традиционния критерий, за да реши какво е канцероген (по отношение на животинските белтъчини), от правителствената програма за тестване на химическа канцерогенеза. Това проучване показало, че животинските белтъчини са много киселенни, затова тялото извлича калция и фосфора от костите, за да неутрализира киселинността. Можете да прочетете още за това тук.

Д-р Т. Колин Кембъл казва: „Това, което направих през ранните години от кариерата ми, не беше нищо повече от това, до което традиционната наука би достигнала. Извърших наблюдението, че диетите с по-висок прием на животински белтъчини са свързани с рак на черния дроб във Филипините. Когато това бе съчетано с изключителния доклад от Индия, сочещ, че казеинът, даван на опитни плъхове при обичайните нива на прием, драматично увеличава рака на черния дроб, това стана причина за 27-годишното ми проучване. Направихме десетки експерименти, за да видим дали това е вярно, а по-късно и как работи това.“

Защо млякото е страшно за организма ни?

Рекламите за мляко често заявяват, че млякото е полезно и може да помогне за укрепването на костите, което е далеч от истината. Проучване, публикувано в Американски журнал за обществено здраве, показало, че консумацията на млечни продукти може да повиши риска от костни фрактури с 50%. Това изследване било проведено от учения от Харвард Дейвид Людвиг, който подчертал, че процентите на костни фрактури са по-ниски в страни, в които не се консумира мляко, сравнени с тези, в които се консумира, и наблегнал на важността от набавянето на калций от растителни източници вместо от млечни продукти.

Калцият е минерал, намиращ се в почвата. Животните си набавят калций от консумирането на богати на калций растения, така че защо бихте консумирали млякото на животни, когато можете да се обърнете направо към източника?

Докторът по ветеринарна медицина Розан Оливейра обяснява: „Ако се храните със сравнително нисък прием на калций, тялото ви ще се приспособи. Проучванията показват, че, когато приемаме сравнително малко калций (415 мг/ден), червата ни усвояват по-ефикасно калция, а бъбреците ни го съхраняват по-добре. Също така, когато приемаме твърде много калций (1 740 мг/ден), телата ни отново се приспособяват: червата ни блокират усвояването на калций, докато бъбреците ни изхвърлят повече. Това е пример за това как телата ни ни предпазват: ако не бъде изхвърлен, излишният калций ще се натрупа в меките тъкани (сърце, бъбреци, мускули и кожа), като ни направи податливи на заболявания и дори смърт... истинско доказателство за това колко умни са телата ни!“

В допълнение, млякото е пълно с антибиотици, хормони, гной, кръв и други съставки, които тялото ви не би трябвало да консумира. Тези проблеми се срещат и в месната индустрия особено защото почти всяка млечна крава завършва убита за месото й.

Все още не сте се убедили, че млякото е страшно? Гледайте това кратко видео, което го обобщава по-прекрасен начин.


Как да излекуваме пристрастеността си към месото?

Много от нас изпитват нужда да ядат месо, дори и да е на подсъзнателно ниво като резултат на психологически нагласи. Тогава защо да не се излекувате от тази пристрастеност, като дадете на тялото си точно това, от което има нужда? Има редица cruelty-free ("без жестокост", т. е. от неживотински произход - бел. пр.) заместители на бургери, пилешко, бекон и други животински продукти, които са способни да задоволят апетита ви.

Всъщност науката днес може да докаже това. Световно известният готвач Дейвид Чанг наскоро изработи вегетариански бургер, който съдържа хема - молекулата, която прави месото пристрастяващо и „толкова вкусно“. Молекулата била пресъздадена от Impossible Foods чрез ферментиране на мая, така че е напълно cruelty-free.

Главният финансов и оперативен директор на Impossible Foods Дейвид Лий обяснява: „Хемата е естествена и идентична на молекулярно ниво с това, което се консумира от крава. Кравата използва растенията и ги превръща в месо. Ние използваме растения и ги превръщаме в месо." (източник)

Има създадени и подобни иновации в изработването на растително мляко, което е молекулярно сходно с кравето мляко. С увеличаването на търсенето все повече компании разработват тези cruelty-free продукти. Канадско проучване открило, че през последните 5 години в страната е имало 189% увеличение на новите вегански продукти. Според Канадската национална статистическа агенция консумацията на говеждо месо на глава от населението е намаляло с 25% от 1999 г. до 2015 г., а консумацията на свинско на глава от населението паднало от 30,09 кг през 1999 г. до 22,63 кг през 2015 г. САЩ преживява подобни спадове по отношение на червеното месо и общата консумация на месо, както и увеличение на веганството.

Последни мисли

Не мисля, че консумирането на заместители на месни и млечни продукти е единственият начин за преход към веганска или вегетарианска диета. Аз съм веган и, въпреки че се наслаждавам на храни имитация на месни продукти, не изпитвам нужда да ги консумирам твърде често. Не смятам, че веганството е краткосрочна тенденция, мисля, че е начин на живот, който все повече хора възприемат. Все пак е ясно, че всеки е различен, затова трябва да слушаш себе си и да ядеш това, което те кара да се чувстваш най-добре! Въпреки това нямам съмнение, че, ако направите преход към растителна диета и превъзмогнете пристрастеността си към месото, ще се чувствате по-добре.

Кали Браун

Коментари

Популярни публикации