Вегефобия (Въведение)

Отхвърляне на етичното вегетарианство 
и дискриминация на вегетарианците*

* За краткост в настоящата брошура, под вегетарианци/вегетарианство се включват и веганите/веганството освен при допълнително уточнение.

Базирайки се единствено на справедливостта и разума, никой не би отрекъл, че животните не искат да страдат или да бъдат убивани и че хората нямат нужда да се хранят с тяхната плът, за да оцелеят. Затова всяка форма на експлоатация на животните за наша консумация  от риболова до животновъдството  логично би трябвало да спре.

Ако тази логика не е отразявана в днешната реалност, нито пък е предмет на обществен дебат, въпреки усилията на растящ брой хора, то това е основно заради съвкупност от социални механизми, които могат да се обединят под името „вегефобия“.

Етичните вегетарианци се опитват да надават глас за онези, които нямат такъв: животните, отглеждани за тяхната плът, кърма или яйца. Обаче този глас не е чут и е дори широко цензуриран. Всичко е нагласено, на всички нива на обществото, така, че вегетарианците да се заглушат и да се попречи на дебата. Още щом става въпрос за съдбата на селскостопанските животни, по който и начин да е, включително и чрез простия факт да се откаже консумацията на месо по време на някое хранене, се появява форма на цензура.

Вегефобията попречва на всякакво подобрение на съдбата на животните, като не позволява разпространението на идеите и изопачава дебата. 

Тази брошура излага различните форми, които приема вегефобията, и последиците, до които това води, не само за вегетарианците, но и особено за животните.

Що е вегефобия?

Терминът „вегефобия“ е използван за пръв път във френския манифест на VeggiePride. Подобно на други съставни думи, съдържащи думата „фобия“, той описва отхвърлянето на поведение, което е от политическо значение. Както хомофобията отхвърля хомосексуалността и съдържа дискриминация на хомосексуалните, така и вегефобията е отхвърлянето на етичното вегетарианство и дискриминацията на вегетарианците. Понякога го придружават емоции на страх, презрение и дори омраза.

Ако вегетарианците са отхвърляни, то е, защото поставят под въпрос консумацията на животинска плът просто чрез поведението си, дори и без да го изразяват вербално. Неконсумирането на месо е поставяне под въпрос на човешката доминация. Да се разклащат привилегиите на доминиращите води до буйни реакции срещу вегетарианците. Това е феноменът, който наричаме „вегефобия“.

От друга страна, вегетарианството заради вкус или лично здраве, заради духовно израстване, опазване на околната среда или солидарност към развиващите се страни, е относително добре обществено прието. Следователно вегефобията не е враждебност към самото вегетарианство като начин на живот, а е предизвикана от факта, че това поведение поставя под въпрос възгледа за човешка доминация, познат също като видизъм.

Защо е нужно сравнение с хомофобията?

Хомофобията произхожда от обществен ред, основан на ясното разграничение на мъжки и женски пол, на мъжката доминация и хетеросексуалността. Състои се в съвкупност от насилствени социални средства, целящи да потъпкват (чрез осмиване, прикриване и т. н.) мъжката и женската хомосексуалности, тъй като те представляват заплаха за доминиращите полови идеали и доминацията на патриархата.

По подобен начин вегефобията произхожда от система, основана на стриктното разграничаване между животни и хора; на отказа да се зачитат интересите на първите за сметка на човешката доминация над животните. Подобно на хомофобията, вегефобията е съставена от различни социални средства, целящи да разубедят всеки, който постави под въпрос консумацията на животинска плът – главната практика и най-ясният символ на видистката доминация.

Затова вегефобията е социална стратегия, съзнателна или не, целяща на всяка цена да предотврати възможността от поставяне под съмнение на текущите видистки вярвания. С други думи, тя предотвратява всяко оспорване на експлоатацията и мястото на животните в нашето общество.

Жертвите на дискриминация и представителите на жертвите на дискриминация

За разлика от жертвите на други социални несправедливости, които лично са се борили за своето освобождение*, животните разчитат единствено на вегетарианците, за да ги защитават и освободят. Обаче заради вегефобията поставянето под въпрос на всемогъществото на човешкия вид в отношенията си с другите същества не бива чуто. Затова атаките към вегетарианците са атаки към защитниците на животните и, в крайна сметка, жертвите на тези атаки са животните.

*Под "освобождение на животните" се има предвид "еманципация на животните". Еманципация - освобождаване от зависимост, ограничения, предразсъдъци.


Източник: http://www.veggiepride.org/wp-content/uploads/2016/03/Vegephobia_EN_lecture.pdf

Коментари

  1. Не прочетох цялата статия, но като един не веган, бих казал че вегефобията си я създават самите вегани. Аз не познавам човек, който би имал нещо против някой който не яде месо и животински продукти. Но никой не желае да го поучават какво да яде и какво да не яде, а веганите доста често го правят - казват на останалите да не ядът месо и започват да обясняват колко е хубаво да си веган. Това е... толкова е просто :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Именно защото не си прочел цялата статия (а и това тук е само въведението й), не си разбрал защо веганите "поучават" другите. Именно защото другите (както и ти май) си мислят, че това е "просто диета", "въпрос на личен избор", то те смятат, че биват поучавани, атакувани и налагани с нещо.
      Веганите просто наричат нещата с истинските им имена (прасето е животно, което иска да живее, а не свинско или бекон; кравата е майка, а не млекодойна машина, кравето мляко е кърма за телета...), като следват поведение, което отговаря на универсалния етичен принцип "Не прави на другите това, което не искаш да ти правят" и когато са осъзнали, че ежедневните им "избори" всъщност не са избори, а навици, и те водят до нечии страдания и несправедливо отношение, то не са изкарвали един куп оправдания, а са се стремели да живеят осъзнато според принципа, който, неосъзнавайки, всъщност почти всички подкрепят, че "имаме морален дълг да не причиняваме ненужни страдания на животно за удоволствие, забавление или удобство".

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации