Що е ферма-приют?

Ферма-приют на 269 Libération animale

Ферма-приют, ферма-убежище или център за спасени животни (animal sanctuary или farm sanctuary) е място, където са докарани животни, за да доживеят закриляни до естествената си смърт. За разлика от приютите за животни (animal shelter), които обикновено приемат безстопанствени домашни любимци като кучета или котки, фермите-приюти не отделят животните в клетки индивидуално или на групи, а насърчават хармоничното им съжителство в среда, която да отговаря, доколкото е възможно, на естествените им нужди за пространство и климат. Обикновено те са спасени от индустрията или от частни лица, които са ги изоставили или експлоатирали за продукти (месо, мляко, яйца, кожа, вълна, козина), за забавление и развлечение (цирк, зоопарк, конкурси, лов, спорт), за експерименти или за работа. Понякога някои от животните може да се държат там за определено време до намирането им на подходящ дом, докато обикновено повечето са постоянни обитатели. 

В общи линии мисията на фермите-приюти е да бъдат сигурни подслони, където животните да получават най-добрата грижа, която убежищата могат да им предоставят. Оттам животните не са продавани (или подарявани, за да бъдат експлоатирани или убивани), експлоатирани, излагани за показ в клетки както в зоопарковете или използвани за експерименти. На животните там е давана възможността, доколкото е възможно, да се почувстват комфортно в една защитена среда. 

Това, което отличава този вид приют от другите институции, е философията, че на обитателите не се гледа като на средства, а като на индивиди със своята вътрешно присъща стойност. Фермите-приюти функционират заради животните, а грижещите се работят с идеята, че всички животни в убежището, човешки и нечовешки същества, са с равно значение.

Една ферма-приют не е отворена за публиката по същия начин, както един зоопарк; тоест публиката няма пълен достъп без придружител до всички части на мястото. Фермата-приют се опитва да не позволява дейности, които биха поставили животните в твърде стресова ситуация.

Image may contain: sky, grass, tree, outdoor and nature
FreeHearts Animal Sanctuary (Австралия)


Една от най-важните мисии на фермите-приюти, освен да се грижат за животните, е да образоват публиката. Основната цел на много убежища е да променят начина, по който хората гледат на нечовешките животни и как се отнасят към тях.


Не всички ферми-приюти обаче са отворени за публиката, но при всички остава налице принципът за отношение към животните като към индивиди, а не като ресурс за хората.

Не всички места, които на английски се наричат animal sanctuary, са и типичните "ферми-приюти". Някои се наричат по-конкретно wildlife sanctuary (убежища за диви животни) и имат вид на резерват или природен парк, като дават закрила на всякакви видове диви животни, било застрашени от изчезване или не.

В света има множество ферми-приюти, неизчерпателен, но богат списък на които можете да видите тук

Някои от най-известните ферми-приюти в света са: 

- Animal Place (САЩ) 

В България първата ферма-приют на име „Приятели на четири крака“ се намира в село Хотница, Великотърновско. Функционира от 2006 г. и подслонява около 40 животни, сред които коне, магарета, кози, овце, прасе, гъски, кокошки, кучета и котки. 

Коментари

Популярни публикации