Животни са убивани при жътва, така че веганите убиват повече животни.

За да бъдат изхранени животните до възрастта за клане, са нужни много повече растения, отколкото ако се хранехме само с растения. Можеш да твърдиш, че бихме могли вместо това да се храним изключително с животни, хранени с трева, които не се нуждаят от зърно, но това е напълно непрактично. Първо, повечето "пасищни" животни така или иначе не са хранени само с трева, и второ, не е изобщо устойчиво да храниш 7 милиарда човека изключително с месо от животни, хранени с трева. Няма достатъчно място за такова нещо, а и... успех с живота само на месо и нищо друго.

И да има жертви при жъненето, това е най-малко вредното нещо, което хората могат да направят. Очевидно, би било дори още по-безвредно да отглеждаш сам храната си върху своя собственост и да я отглеждаш саморъчно без пръскане и без машини, които могат да смажат животни. Но повечето хора нямат достатъчно място, за да правят това, за да се нахранят, какво да кажем за цялата година всяка година. Така че това е по-безвредно и дано за в бъдеще хората да започнат да имат повече уважение към животните и повече отговорност за това как ги третираме.

От морална гледна точка е много лесно да се прояви проблемът, ако се използва човешки контекст. Едно и също ли е да убиеш човек неумишлено на пътя, изскочил внезапно, а ти да си нямал нищо какво да направиш, за да предотвратиш необратимото, и да сгазиш човек умишлено, защото ти е враг или защото ти доставя удоволствие от това? Както при транспорта, така и при земеделието има годишни загуби, които е трудно да бъдат сведени до нула, защото са поради непредпазливост или защото са неизбежни. Не е такъв случаят при животновъдството, при което загубите (живота на животните) са напълно умишлени и програмирани, и следователно могат да се избегнат.

Коментари

Популярни публикации