Хората мразят веганите, Фройд обяснява защо


Хората мразят веганите. Странно е. Не бихте си помислили, че избягването на пилешки хапки би дало основание за ругатни.

Веганите са едно от последните оставащи малцинства, върху които може да се правят шеги, маргинализирани и осмивани публично и това бива социално приемливо. Разбира се, веганите не приемат това толкова лошо, колкото наистина преследваните хора като етническите малцинства, хомосексуалните или жените, но все пак светът не е добре настроен към веганите. Фройд първи е разработил концепцията за защитните механизми и мисля, че те обясняват нещо от ирационалната омраза, която веганите получават.

Ако сте веган, вероятно избягвате да споменавате хранителните си навици на всяка цена. Истината винаги излиза наяве и, когато това стане, се пригответе за атака от чувствителни карнисти. Има подигравки, поставяне под въпрос мъжествеността ви, нормалността и/или интелигентността, досадни шеги и дори още по-досадни въпроси. Ще се сблъскате със самодоволно превъзходство. А-а, и беконът ще бъде споменат, за да не би случайно да забравите, че  той е буквално най-великото нещо, което човек може да изпита.

Налице е и този глупав стереотип на агресивния, проповядващ веган. Никога не съм срещал такъв в живота си. Само 1% в САЩ твърдят, че са вегани. Веганите са малцинство и хората мразят веганите. Това води до мнозина да се опитват да си мълчат доколкото е възможно. Думата с „в“ поражда много емоции у хората.

Но защо е така?

Мисля, че има обяснение. Да започнем със съответното определение от Уикипедия:

Защитните механизми са психични стратегии, чрез които се редуцират или избягват негативните състояния като конфликт, фрустрация, тревожност и стрес. Повечето защитни механизми включват изкривяване на реалността. Хората обикновено не съзнават използването си на повечето защитни механизми. Ако осъзнаваха своите изкривявания, нямаше да са ефективни за редуциране на негативните емоционални състояния.“

Хората са в основата си добри или искат да бъдат такива. Те не искат да нараняват други хора, животни или планетата. Затова, за да правят ужасни неща, трябва да се отделят от реалността по някакъв начин. Защитните механизми са сутрешният влак към „града на илюзиите“.

Помислете колко е отвратителна една обикновена промишлена ферма. Всички навярно имат някаква представа колко е лоша. Представете си мисълта за убиването на животно и виковете му от агонията. Просто помислете колко са вредни промишлените ферми за планетата. Представете си кошмара, който ни очаква, когато рухнат екосистемите в естествения ни свят. Тази работа си е стряскаща.

Това, което казваш, е страшно, затова и не е истина.“

Вижте колко лесно беше. А сега можем да си пуснем някое блудкаво реалити шоу и да спим спокойно през нощта. Ето така работят защитните механизми. Нека разгледаме няколко защитни механизма и как те са отговорни за много омраза, осмивания и всеобща съпротива срещу веганите.


Формиране на реакция


Основното определение на този защитен механизъм е следното: „Емоции и импулси, произвеждащи безпокойство или вътрешно възприемани като неприемливи, биват овладяни чрез преувеличена обратна реакция.“

"Месото е убийство, вкусно, вкусно убийство."

"Ще изям всички животни, които ти няма да изядеш."

"Ммм, позволи ми да фетишизирам бекона, за да докажа колко анти-веган съм."

"Мразя веганите, месото е тооолкоова хубаво."

Хората не искат да допринасят за ужасите в промишленото животновъдство. Това ги плаши. Те не искат да мислят, че са неморални, че нараняват чувствителни същества и унищожават планетата. Това им причинява толкова много безпокойство, че еготата им се впускат в защита на себевъзприемането им. Егото им не иска те да си мислят, че са лоши хора, защото участват в тези ужасни неща. То прави, каквото може, за да отклони тези мисли. То прикрива безпокойството, произведено от истината, и преувеличава обратното. Ето защо веганите често чуват пресилени, глупави коментари от страна на всеядни. Изведнъж месото се превръща в най-хубавото нещо на света. 

Ето защо беконът е знамето на чувствителния карнист. Това е техният боен призив. Той символизира упадъчността, лакомията и себелюбието. Директно се противопоставя на себеотрицанието, контрола над импулсите и саможертвеността, към които се стремят веганите. Беконът е отвратителен. Не, наистина е такъв. Това е мазно, сухо, жилаво и неприятно парче плът. Отрязано от мръсни животни, които са се въргаляли в лайната си по цял ден. А тези животни са интелигентни, колкото тригодишно дете.

Хората са егоисти до мозъка на костите си и не харесват промените. Това е особено вярно, когато става въпрос за саможертва или прекратяване на неотложно удоволствие. Хората сме по същество егоистични страхливци. Всичко бихме направили за малко обгорена свинска плът. Социалното одобрение на фетишизирането на бекона помага на хората да потиснат гузната си съвест. Това е в корена на въпроса защо хората мразят веганите.

Запомнете този защитен механизъм следващия път, когато някой ви каже, че желае да си сложи шапка от месо на главата и цял ден да я яде или да отиде в страна, в която може да се ожени за булка, направена от бекон; докато се смее колко много мрази веганите.


Изолация


Това поведение включва емоции, които отделят (изолират) от идеи и събития. Когато хората искат да правят нещо, но знаят, че то е грешно, наистина е лесно да се отстранят неудобните емоции.

"На кого му пука, че животни са измъчвани и убивани?"

"И какво като промишленото животновъдство убива планетата?"

"На кого му пука за експлоатацията на работна ръка?" 

"На кого му пука за гладуващите деца в Африка? Те не трябва да имат деца..."

Попадали ли сте някога на това в реалния живот? Разбира се, че сте. Хората, които стават жертва на изолацията, обичат да осмиват или дори да мразят веганите. Защо? Веганите представляват олицетворение на емоциите, от които хората се опитват да се отърват.

Наистина е лесно за хората да използват изолацията. Тя ни позволява да не трябва да променяме никое наше поведение и да правим точно онова, което ни харесва. Всички ние правим това. Бъдете сигурни, че когато задминавате бездомник, се извършва същото поведение. То прави живота много по-лесен. Защо да се притесняваме за глобалното затопляне, геноцидите, гладуващите хора в Африка и правата на животните? Толкова по-лесно е просто да не ни пука. Ето защо и мнозина мразят веганите, тези глупци, които са твърде загрижени. Когато вярвате, че не ви пука, е лесно да ви вее вятър на бял кон и да осмивате хората, които всъщност се изправят пред истината и си позволяват да я приемат.

Погледнете състоянието на света. Може би причината толкова много ужаси да съществуват са милиардите от нас, които стоят отстрани неспособни да се справят с ужасната истина. А тези, които говорят истината, биват маргинализирани и изхвърлени от общественото съзнание. Всяко представяне или олицетворяване на потисканите емоции е осмивано и дори мразено.


Рационализация


Сблъсквали ли сте се някога с чувствителен карнист, който напосоки започва да споменава нещо за пещерняците и хранителните им навици? Да, разбира се, че сте.

Ами това: „Просто е вкусно.“ Разбира се, че сте чували и това.

Всички други го правят. Всички ядат месо.“

Ами нещо за библията и как бог предоставил животните на хората? Да, бройте и това.

Някога напомняно ли ви е било, че хората имат кучешки зъби и разположени отпред очи? Ами някоя безсмислица за пустинен остров?

Рационализация: "В опит да избегнат тежка истина, хората използват 'добри' причини, но не и истинските причини за държането по определен начин."

Хората ще използват всякакви видове абсурди, за да се уверят, че не им се налага да направят каквато и да е саможертва или да променят поведението си. Когато са победени с критично мислене, логика или безпогрешни аргументи, енергията им много бързо може да се обърне в негативна. Тези хора мразят веганите за това, че обясняват истината. Сериозно, ако си бил на пустинен остров, би ли изял заек? 

Веганите попадат на всички нелепи опити за логика и глупави аргументи, използвани по-горе, и то не като шеги, а като норма. Нека да ги разгледаме по-подробно:

Първо, как така случайни хора магически се превръщат в експерти по пещерняците? Да не би да има някакъв вид онлайн обучителен курс, който хората следват, за да им позволи да говорят с такава самоувереност за праисторическите хора? И защо хранителните навици на пещерния човек трябва да имат нещо общо със съвременния човек? Това е начин на мислене подобно на софизма за благородния дивак. Това е софизмът „обръщане към природата“. Идеята, че е по-естестено да се яде месо и затова е добре, е абсурдна. Сигурен съм, че пещерняците са нямали тоалетни, памучни чорапи, климатици, ваксини или смартфони.

Също така, абсурдите за човека-ловец, притежаването на „кучешки“ зъби и разположени отпред очи също не са свързани с въпроса.

"По-добре да спомена нещо наслуки за хранителната верига, това ще убеди егото ми, че не греша!"

Могат ли хората да бъдат здрави и да оцелеят на веганска диета? Да. Добре, тогава всички тези абсурдни доводи са съмнителни.

"Вкусно е."

А-а добре, майната й на планетата, твоите вкусови предпочитания са най-важното нещо за планетата. Можете да видите нивото на усилие, което подсъзнанието вкарва в този аргумент.

Библейското оправдание е просто странно, но това е съвсем друг разговор. За две хилядолетия хората са използвали библията, за да оправдаят почти всичко, така че не би трябвало да се учудваме.

Друго велико оправдание е, когато хората се жалват колко нездравословна била веганската диета. О, моля те, кажи ми повече, няма съмнение, че си разучавал това, за което говориш, а не просто плямпаш напосоки.

Хората мразят веганите просто защото последните обикновено са направили поне малко проучване. Това прави необразования да изглежда глупаво и той негодува от това.

Твърди се, че когато един самовлюбен човек (нарцис) се сблъска с някого, когото той чувства за превъзхождащ, самовлюбеният ще се опита всякак да изкара този човек лицемер.

"О, а ти използваш ли антибактериален гел за ръце? Ха-ха-ха. Виждаш ли, спипах те, глупако! Боже, мразя веганите."

****

"Отгледан съм от фермери и съм привикнал да убивам животни."

О, никак не си предубеден. Тази линия на мислене e просто друг софизъм „обръщане към природата“. Просто защото си възпитан в нещо и си го правел през целия си живот, не го прави правилно. Много фермери са били и все още са расисти, но това не го прави правилно.


Хипохондрия


Хипохондрията е прекалено безпокойство за собственото здраве или маниакален страх от сериозно заболяване. Чудите се как хипохондрията кара хората да мразят веганите? Някога срещали ли сте някого, който да се тревожи, че от неяденето на месо ще загуби мъжествеността си? А когато супер „мачовци“ твърдят, че яденето на месо е мъжествено, те проявяват класическите хипохондрични симптоми. Те се безпокоят, че ще страдат от Синдрома на огромен спад на мъжествеността (СОСМ), като ядат боб. Разбира се, яденето на месо, 78% от което е буквално оформено като пенис, е толкова по-мачистко от яденето на зеленчуци.

Шегата настрана, няма нищо по-глупаво от приписването на диета на мъжествеността. Същите тези хора гласуват, карат коли и възпитават деца... и мразят вегани.

Очевидно се шегувам за хипохондрията, но е налице това дълбоко вкоренено, хомофобско вярване, че месото е мачистко, а веганите са мекушави или гейове. 


Отричане


"Случаите на жестокост към животните са изолирани и не са показателни за промишлените ферми."

"Животните не изпитват толкова болка, страх и страдание, колкото хората."

"Промишлените ферми не допринасят за отравянето на земята."

"Кравите не създават огромно количество метан, допринасящ за глобалното затопляне. Глобалното затопляне дори не съществува."

"Месото не съдържа всички видове антибиотици и хормони за растежа."

"Месото е необходимо за човешкото здраве и оцеляване."

Лесно е да се мразят веганите, когато те постоянно изкарват наяве тези потиснати емоции и мисли. Разбира се, има много повече да се добави, но мисля, че това обяснява много от омразата към веганите.

Коментари

  1. Хъм, а веганите, които са загрижени за природата дават ли си сметка за това което ядът през зимата? Защото аз наистина познавам хора които не ядът месо, и за това защото, че кравите пърдят метан, но без проблеми ядът неща доставени от другият край на света. Огромните контейнеровози отделят чест кислород сигурно. Дават ли си сметка, че отглеждането на зеленчуци означава ръсенето на огромни площи с отрови за насекомите, за птиците и гризачи? Далеч по-зле от едно пасище, което колкото и да е е някаква част от сравнително дивата природа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ти даваш ли си сметка колко неподготвен се изказваш?
      И аргументите ти са класически пример за изфабрикуване на несъществуващи причини, с които оправдаваш отказа си да приемеш истината?
      Хахаха!!!

      Изтриване
  2. Първо нека да видим към коя защитна реакция спада по-горният коментар на Bobs Tem? Това очевидно е разионализация: "В опит да избегнат тежка истина, хората използват 'добри' причини, но не и истинските причини за държането по определен начин."
    И по конкретно: "Хората мразят веганите просто защото последните обикновено са направили поне малко проучване. Това прави необразования да изглежда глупаво и той негодува от това.

    Твърди се, че когато един самовлюбен човек (нарцис) се сблъска с някого, когото той чувства за превъзхождащ, самовлюбеният ще се опита всякак да изкара този човек лицемер."

    А сега нека да опровергаем нелепото оправдание на Bobs Tem. Какво ядАт Веганите през зимата. Първо Веганите могат да ядат храна, която е събрана през лятото. Освен всякаква зимнина, която се прави, това може да е ориз, леща, фасул, грах, картофи, кисело зеле и т.н. Тоест това е локална храна, там където има лято и растат тези култури - което е огромната част от света. Минаваме на храните доставени "от другия край на света". Оправданието е свързано със замърсяване на околната среда от транспорта. Тук обаче е добре да отворим доклада на ООН, който ясно и категорично твърди, че животновъдната индустрия е причина номер ЕДНО за глобалното затопляне. Животновъдният сектор създава в действителност по-голямо количество парникови газове от тези на целия транспорт по света - леки автомобили, камиони, влакове, автобуси, самолети взети заедно и има сериозен принос за глобалното затопляне. А да не говорим, че често тази индустрия превозва животните или свои продукти на стотици, дори хиляди километри разстояние.

    Да видим сега за пасището, "част от дивата природа". Това е едно от най-абсурдните твърдения, с което карнист да оправдае поведението си. Ако Bobs Tem си представя, че 10-те крави и 20-те овце в Пирин могат да нахранят 7 милиарда души, аз знам че той жестоко се лъже. А тук дори бих могъл аз да го попитам, какво ядат тези животни през зимата - натурален и пресен сняг? Истината е далеч по-брутална и мащабна. За да бъде нахранена голяма част от населението на света (а друга голяма част да остане гладна, което накрая да доведе до смърт поради алчността на първата), се засяват ОГРОМНИ площи с растителни култури, предназначени за животните, които ще бъдат безмилостно заклани. Ръсенето с отрови е неизбежно. Разликата е, че площите са много по-големи от тези, които бихме използвали само за растителна храна, предназначена директно за хората. А тези площи не са полянки в покрайнините на местната горичка. Всеки ден се изсичат Гигантски масиви от дъждовни амазонски гори, за да бъдат засадени с фуражи за животновъдната индустрия. Как ги наричаха - беше нещо като "Белите Дробове на Планената" или се лъжа! А там живеят пък други животни - диви. Но вече не! Не Живеят!

    В името на истината сме длъжни да признаем, че животновъдната индустрия унищожава растителен свят, убива животни, убива хора (световния глад за който бегло намекнах), Убива и Планетата като цяло!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз никога не избягвам това да казвам ,че съм веган.Напротив ,гордея се с това и се опитвам на колкото се може повече хора да обясня ползите от веганствито.Всички вегани и вегетарианци трябва да се гордеят,че са такива и да обясняват на повече хора защо е чудесно да не се яде месо!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно статия! Интелигентна, смислена, задълбочена, информативна, интересна, грамотна! Браво!

    Има една много добра мисъл по въпроса:
    "Колкото повече обществото се отделя от истината, толкова повече мрази онези, които я казват."
    Джордж Оруел
    ❣️❣️❣️

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации