ЗЕМЛЯНИ (част 1: Домашни любимци)



Домашно заснети кадри: домашни любимци и деца, бостън териери и т. н.

За повечето от нас връзката с животните включва притежанието на един или два домашни любимеца. Откъде идват нашите любимци? Разбира се, един от най-очевидните начини, по които животните служат на човека, е като компания.

РАЗВЪДНИЦИ

За тези животни се започва от развъдника, въпреки че не всички развъдници се считат за професионални. Всъщност, в тази професия всеки може да бъде развъдчик.

ЗООМАГАЗИНИ И ФАБРИКИ ЗА КУЧЕНЦА

Тайно заснети кадри от фабрики за кученца. Виждаме кучета в различни състояния на поведенческо и емоционално разстройство. Едно куче се върти безспирно в клетката си; очите на друго са подути и т. н.

Повечето от животните в зоомагазините се набавят от фабрики за кученца, дори и [зоомагазините] да не го знаят. Фабриките за кученца са ниско бюджетни търговски предприятия, развъждащи кучета за продажба на магазини и други купувачи. Често се намират в някой заден двор, излагайки животните на мръсни, пренаселени условия без ветеринарна грижа или социализация. Кучетата от тези места често проявяват физически и психологически проблеми, докато растат.

БЕЗДОМНИ КУЧЕТА

Кадри със служители за контрол на животните в окръг Лос Анджелис. Виждаме как те прибират бездомни животни. Също така се показват множество нежелани животни в приютите.

Ако имат късмет, бездомните кучета ще бъдат взети и откарани в приют за кучета, където могат само да се надяват да намерят отново нов дом. 25 милиона животни остават бездомни всяка година. А около 27% от чистокръвните кучета са сред бездомните. От тези 25 милиона бездомни животни средно 9 милиона умират на улицата от болести, глад, излагане на екстремни температури, наранявания или от някоя друга опасност на уличния живот. Много други са изгубени, някои от които изхвърлени на улицата от стопаните им. Останалите 16 милиона умират в приюти, които нямат място за тях и са принудени да ги убият. Тъжен факт е, че на всичкото отгоре почти 50% от животните, заведени в приюти, са предадени от техните собственици. Много хора твърдят, че не посещават приюти, защото е депресиращо за тях. Но причината животните да са натъпкани в такива тъмни помещения е заради отказа на хората да кастрират любимците си. Няколко собственици на домашни любимци чувстват, особено мъжете по някаква причина, че кастрирането на любимеца осакатява собственика по някакъв начин... или пък може да искат децата им да преживеят "чудото на живота", така да се каже. Във всеки случай, собственици като тези без да знаят вземат участие в евтаназията на повече от 60 000 животни на ден. (Всички данни дотук предполагам са за САЩ. Направих проучване и най-новите данни са доста по-различни. Тук и тук. Бел. ред.)

ЕВТАНАЗИЯ

Кадри с животни, бивани евтаназирани в приюти и трупани в контейнери.

Евтаназията, определяна като акт на безболезнено убийство от милосърдие, обикновено се извършва с инжекция в крака за кучетата и понякога в стомаха за котките. Тя е бърза и безболезнена процедура за животните, както и най-хуманната, но невинаги най-достъпната. Поради увеличения брой евтаназии в приютите и постоянно увеличаващото се търсене на наркотици като Еутазол, някои приюти с ограничен бюджет са принудени да използват газови камери.

ГАЗОВИ КАМЕРИ

Кадри с котки и кучета, натиквани в камери и обгазявани.

В газовите камери животните са натъпкани много плътно и може да отнеме до 20 минути, за да умрат. Този метод е по-малко милосърден, по-травматизиращ и болезнен. Но процедурата е по-евтина.

Продължителни кадри с домашни любимци, бивани обгазявани, отравяни, застрелвани и хвърляни в преса за отпадъци в боклукчийски камион.

Може би някои от трудните въпроси, които трябва да си зададем за животните, които държим като компания, са: Можем ли да държим животни за компания и същевременно да отговаряме на нуждите им? Дали това да имаме животни за компания е в техен най-добър интерес или ги експлоатираме? Отговорите на тези въпроси може да се намерят в поведението на човешките стопани и техните способности да осигуряват подходяща среда за животните. Повечето човешки същества са видисти. Този филм показва как обикновени човешки същества (не няколко изключително зли или безсърдечни човека, а огромното мнозинство от хора) вземат активно участие, съгласяват се и дават от данъците си, за да плащат за практики, които жертват най-важните интереси на членове на други видове, за да подкрепят най-маловажните интереси на членовете на собствения им вид. Надеждата на утрешните животни е да се намерят в Човешка Култура, която се учи да чувства отвъд себе си. Трябва да се научим на емпатия, трябва да се научим да гледаме в очите на животно и да чувстваме, че животът им има стойност, защото те са живи.


Коментари

Популярни публикации