Коледа - празник за нас, ад за животните

Източник: 269Life Libération Animale
Коледа, чуваме навсякъде, е празник на милосърдието, любовта и състраданието, като че ли хората имат нужда да се убеждават, че тези думи, днес лишени от смисъл, не са изчезнали все още напълно от речника и живота ни...

Но всъщност, преди всичко Коледа е болен и трупояден празник, по време на който се празнува рождението на въображаем спасител, консумирайки смъртта и страданието на милиони чувствителни същества. Любопитен парадокс за този празник, който се счита за празник на милосърдието.

В моментите, в които човешките животни се радват на наближаващите празници и се приготвят да отпразнуват неизбежната Коледа с нейната партида "радостно настроение", нечовешките животни, които нямат шанс да се намират в този тесен привилегирован кръг, който наричаме "човечество", продължават да преживяват истински ад заради нас.

Тези същества са забравените и невидими сътрапезници на красивите празнични маси, съществата, чиито останки лежат върху белите покривки.

Тези същества, които, лишени от правото да съществуват за самите себе си, са били отгледани, за да бъдат убити в една от онези мрачни кланици, толкова добре скрити, че виковете на осъдените на безлична смърт да не достигат до ушите ни.

Касапниците са далеч, за да не текат по улиците ни потоци кръв, защото убийството не е нещо присъщо за нашето общество. Човекът има превъзходството да не осъжда ужасите, които не може да види.

Лобитата на месото и животинските продукти ни насърчават да затворим очите, да подкрепяме всеки ден непоносимото и да считаме за нормално ненормалното, но това ли е поведението, което подобава на един вид, нашия, който заявява, че разбира разликата между доброто и злото?

Крайно време е да поканим справедливостта и нравствеността на трапезата и окончателно да включим животните в нашата морална сфера.

Ние всички имаме моралния дълг да действаме, за да разкрием видизма навсякъде, където можем, да смущаваме, да разстройваме видистката идеология и да направим от каузата за животните обществен проблем.

Видисткото общество, в което живеем, е решило, че право на господстващия вид е да пороби нечовешките животни, както е било решило преди 170 години, че цветът на кожата е основателен критерий, за да пороби милиони човешки същества.

Всяка секунда е смъртоносна за хиляди индивиди в света. Тези същества, които избиваме сред всеобщо безразличие и със съучастничеството на закона и месоядната култура, са подобни на нас. Човешкото и нечовешкото животно са равни, а не господар и роб, собственик и собственост, притежател и ресурс, управител и подчинен, създател и артефакт.

Затова, че нечовешките животни имат различна морфология от нашата; затова, че не говорят нашия език или че не изпускат винаги доловими за нашето човешко ухо викове, ние пренебрегваме интереса им да живеят и ги превръщаме в „материални блага“, в „стоки“.

Не е ли това един любопитен парадокс за общество, което претендира, че е „демократично“ и „цивилизовано“?

Дошло е времето за нашето общество да предостави на всички съзнателни същества същото право на живот: правото да разполагат със себе си, със собственото си тяло и да живеят свободно живота си.

Експлоатацията на животни и статутът на собственост на животните е несправедливост, която трябва да бъде премахната!

Един ден внуците ни ще ни питат: "Къде бяхте по време на холокоста на животните? Какво направихте срещу тези ужасни престъпления?" Няма да можем да дадем два пъти същото извинение – че не знаехме.

Източници: 269Life Libération Animale 

Коментари

  1. А sungazing ;)
    Храна? Смешки! http://vaksini.eu/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво намекваш, че освен трупове, няма какво друго да ядеш? Интересно ми е как хващаш интернет на северния полюс?

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации