Грижа ли ви е за животните? Защо не трябва да дарявате само на организации, които спасяват котки и кучета

Илюстрация: Вероника Колинска
Всички хора сме състрадателни същества, които ги е грижа за другите. Дали го признаваме или не, това е реалността, която е запечатана в нас преди много време. По-изненадващото е, че нашата емпатия не е ограничена до семейството ни или човешкия вид. Ние забелязваме също и чувствата на други животни и реагираме на тях. Разбира се, някои хора са по-съпричастни, отколкото други, но е видно, че ни е грижа за животните. Ако погледнем в интернет, може да се каже дори, че сме малко луднали по тях. Голяма част от най-популярните видеа в мрежата са със сладки и смешни животни.

В нашето общество всяка жестокост към животни се посреща с голяма врява и често с невероятна мобилизация. Просто вижте тази история за жена, уловена от охранителна камера да изхвърля котка в кофа за боклук. Видеото е било публикувано в YouTube и за по-малко от 24 часа, скандалната интернет общност 4chan.org я e проследила и публикувала личните й данни пред света за радост на всички.

Освен такива анекдотични доказателства имаме и впечатляващи резултати от една анкета от 2016 г., която оценява мненията на гражданите на ЕС. Мнозинството от нас имат сериозно морално отношение към животните. 94% от гражданите на ЕС смятат, че благосъстоянието на селскостопанските животни е важно, а 82% искат по-голяма защита за тях. 

Не само че имаме неврологична способност да бъдем афектирани от чувствата на животните, но изглежда и че нашето състрадание към животните нараства. Затова не е изненадващо, че много групи и организации се опитват да помагат на животни и да ги спасяват от страдание. Емоциите, които чувстваме, когато се сблъскваме с несправедливостта и жестокостта към животни, ни мотивират да действаме. За щастие много хора го правят. Някои даряват пари, други работят като доброволци. Това е положително поведение, което трябва да се насърчава, но дали емоциите ни са най-добрият водач, когато става въпрос да помогнем?

Винаги ли е добре да даряваме или доброволстваме само защото имаме интуиция, че това е нещо добро, което трябва да се направи?

Простият отговор е „да“, но нека разгледаме следната ситуация. Нека си представим приют за животни с 2601 изоставени кучета. 2600 от тях живеят в много мизерни условия и страдат много, поради липса на внимание и пари за необходимите грижи. Но едно куче, нека го наречем Спайк, живее в голям комфорт и е в сравнително добро състояние. Всички кучета страдат с изключение на Спайк. Всички доброволци и дарители харесват Спайк. Поради вниманието, което получава, Спайк е добре обгрижван и игрив дотолкова, че привлича още повече внимание. Накратко, Спайк получава лечение, грижи и повече разходки, отколкото всяко друго куче и заради това другите животни остават пренебрегнати и страдат. Хората съчувстват много повече на Спайк просто защото го харесват повече от другите 2600 кучета. 

Честно ли е? Редно ли е институцията да постави едно куче над 2600 други само защото ни е близко и изглежда добре? 

Мисля, че повечето хора ще кажат "не". Особено ако говорим за благотворителни организации, които следва да бъдат най-ефективни в добрите дела. Те трябва да бъдат обективни. Все пак не искаме времето и парите ни да отиват на вятъра. Как бихте се почувствали, ако дарите 1000 лева, за да помогнете на приют, и след това научите, че, вместо да помогнат на всичките 2601 животни, са помогнали само на ЕДНО. Повечето хора силно ще се възмутят. И с право. 

Да променим сценария. Нека си представим сега същия приют, но, вместо 2600 пренебрегвани кучета, има 2600 страдащи прасета и всичките пари, грижа и внимание отиват за едно куче, което също живее в приюта. Спайк. Би ли било толкова възмутително, колкото първия сценарий? Би ли било несправедливо да се отнасяме добре с това куче за сметка на тези прасета? 

Илюстрация: Вероника Колинска
Надявам се, че отговорихте с „да“. За съжаление вторият сценарий се случва в действителност. 

Точно сега, докато четете това. В САЩ за всяка котка или куче, което умира в приют, 2600 (!) животни умират в промишлени фабрики. 

Поради културно програмиране и когнитивни предубеждения ни е трудно да реагираме еднакво на страданието на животните. Но всъщност, няма причина да ни е грижа повече за кучетата, отколкото за прасетата или за други животни, които имат способността да изпитват страдание. Да не говорим, че прасетата доста приличат на кучетата. Това, което е още по-тъжно, е фактът, че този проблем не се отразява в даренията към организации за защита на животните. Ако вярваме, че всички или повечето животни имат чувства и усещат болка, то би трябвало да разпределяме средствата горе-долу поравно. Е, равномерно ли са разпределени парите между каузите за защита на животни? Реалността е далеч по-несправедлива от въображаемия ни сценарий. В реалния свят най-голямата част от средствата са дарявани на организации, които помагат на кучета и котки. Не ме разбирайте погрешно. Напълно съм за даренията на приюти и помощта за домашни любимци. Но ако искаме да бъдем състрадателни и справедливи в помощта си към животните, трябва да се стараем да даряваме поравно на всяка кауза. Това обаче не се случва. 

Погледнете тази диаграма, направена от Animal Charity Evaluators
Източник
Не само че селскостопанските животни получават далеч по-малко помощ, но условията, на които са изложени, са далеч по-лоши от това, което се случва на котките и кучетата в приютите или в приемните домове. Не искам да навлизам в подробности за практиките на животновъдната индустрия, но пускането на живи пиленца в месомелачка, рязането на човки, кастрациите без упойка са стандартни практики, които не се считат за злоупотреба от обществото. 

Сега си представете каква би била обществената реакция към пускането на живи кученца в месомелачка. 

Отново искам дебело да подчертая – не съм против помагането на котки и кучета. Вярвам, че котките и кучетата помагат на хората да осъзнаят, че животните са съзнателни същества, които трябва да бъдат третирани етично. Само искам да отбележа, че може би не е най-добрата идея да даваш храна на някой, който живее в палат, докато останалите умират от глад, и че трябва да помагаме по-равномерно. 

За мен тази дискриминация е печална. Толкова много животни страдат точно под носа ни, а ние сме безразлични и не помагаме.

Можем ли да поправим тази несправедливост? Мисля, че със сигурност трябва поне да опитаме. 

Якуб Стенцел

Коментари

Популярни публикации