Някои животни са предназначени да бъдат убивани, други – не.

На какво се основава това? Нека вземем кучетата например, тъй като това обикновено са най-зачитаните животни в западния свят:

- Кучетата са наши другари.

На практика всяко животно би могло да бъде твой другар, ако му дадеш този шанс. Има хора, които имат прасета за другари, образуват емоционални връзки с тях, толкова силни, колкото можеш да имаш и с едно куче.

- Аз просто харесвам кучета, нямам връзка с други животни.

Това не е оправдание за убиването на другите животни. По същия начин някой може да ти каже „Нямам връзка с кучето ти, така че ще му прережа гърлото.“ Това какви чувства имаш към дадени животни не означава, че те са на разположение за всичко, което сметнеш за добре. Те са чувстващи същества.

- Кучетата са интелигентни, другите животни са глупави.

Това не е оправдание за убиването им. За други животни като котките, хамстерите и т. н. може да кажеш, че са по-малко интелигентни от кучетата, но това не означава, че мислиш, че убиването им е наред. Но както се оказва, прасетата са по-интелигентни от кучетата, способни са да установяват връзки и да решават задачи, по-сложни от много неща, които кучетата могат да направят, могат да играят на видеоигри, могат да разпознават човешки лица, да разберат отраженията в огледало, да отговарят на команди и т. н. Ако имаш някакво сериозно отношение към животните, потърси статии върху интелигентността на кокошките, на кравите, на овцете и т. н. Далеч от истината е, че кучетата са единствените интелигентни животни.

- Домашните ми любимци са моя собственост, както колата ми.

Това е абсурдно сравнение. Причината да се разстроиш, ако някой убие кучето ти, не е защото то е твоя собственост, а защото е чувстващо същество, живеещо своя собствен живот и ти не желаеш да пострада. Щета върху колата ти е финансова загуба, домашните ти любимци не са ли със сигурност повече от това?

Коментари

Популярни публикации